Q&A

Kysymyksiä ja vastauksia

Onko sinulla tähän blogiin, sen aiheisiin tai ylläpitäjään liittyviä kysymyksiä?

Postaa kysymyksesi tämän sivun kommenttiosastolle tai laita meiliä osoitteeseen johanna [at] uniqperformance [dot] com, niin vastaan kysymyksiisi Q&A -sivulla!

Vastaukset löydät helpoiten klikkaamalla kysymystä.


Ravinto

 1. Miten päädyit Paleoon ja mitä se sulle tarkoittaa?
 2. Miksi heraprotsku on yes, kun lehmänmaito on muuten no?

Valmennus

 1. Millaista valmennusta tarjoat?
 2. Millaisille asiakkaille tarjoat valmennusta?
 3. Mitä yksilövalmennus pitää sisällään?
 4. Tarjoatko kaikille valmennettavillesi Paleo -tyyppistä ruokavaliota?
 5. Kuuluuko valmennukseen sekä ruokavalio, että treenit? Saako pelkän treenauksen?
 6. Hyväksytkö lisäravinteiden ja vitamiinien käytön osana monipuolista ruokavaliota?  Osaatko neuvoa lisäravinteiden käytössä?
 7. Tarjoatko pelkästään crossfit -tyyppistä treeniä, vai myös kuntosaliharjotteita?

Miten päädyit paleoon ja mitä se sulle tarkoittaa?

Tutustuin Paleo -ruokavalioon tarkemmin joskus 2-3 vuotta sitten kun taistelin terveydellisten ongelmien kanssa (verensokeri). Silloin ruokavalio tuntui aivan liian rajulta muutokselta, joten hylkäsin sen vaihtoehtona. Paleo pompsahti uudelleen esiin viime vuonna alkutalvesta kun verensokeriarvo oli jälleen sen verran korkealla, että vaikutti yleiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen. Enää Paleoon siirtyminen ei tuntunutkaan mitenkään mahdottomalta, sillä olin vähitellen tiedostamatta hilannut ruokavaliotani yhä lähemmäs Paleota. Vahvistuksen muutokselle antoi myös se, että CrossFit -ideologia suosittelee Zone- ja Paleo -ruokavalioita.

Suurimmat muutokset tuolloin olivat maitotuotteista (maito, jogurtti, raejuusto, rahka), kaurapuurosta ja ruisleivästä luopuminen. Aamupuurosta luopuminen oli ehdottomasti vaikeinta. Itkin sen perään parisen viikkoa ja muutamaan otteeseen yritin puuroa palautella takaisin ruokavalioon. En pitänyt seurauksista, joten nyt puuro on ollut kokonaan poissa kuvioista ainakin puoli vuotta. Pastaa tai perunaa en ollut syönyt kuin todella satunnaisesti ennen varsinaista Paleolle siirtymistä, joten niiden pois jättämistä en oikeastaan edes huomannut. Tummaa riisiä olin edelleen syönyt harjoittelun jälkeisellä aterialla jonkun verran, mutta sitä en jäänyt muutoksen myötä kaipaamaan.

Mulle Paleo -ruokavalion noudattaminen tarkoittaa ~80-90% puhdasta Paleota. En edes pyri 100% Paleoon vaan silloin kun tielle osuu jotain erikois- tai ”kerran vuodessa” -tyyppisiä tilanteita, niin poikkean hyvällä omallatunnolla Paleo -polulta. En kuitenkaan harrasta ns. tankkauspäiviä. Ja vaikka sanon, että en käytä maitotuotteita, niin todellisuudessa käytän edelleen esim. lampaan- ja vuohenmaitojuustoja ja toisinaan myös tuotteita, joissa valmistusaineena on käytetty myös lehmänmaitoa. En käytä eliminoimiani ruoka-aineita kuitenkaan säännöllisesti arkiruoassa ja pyrin muissakin tilanteissa tekemään sen ”vähemmän haitallisen” valinnan. Tällä esipuheella alla listaus tuotteista, joita pyrin välttämään ja suosimaan ruokavaliossani:

Välttämäni ruoka-aineet

 • sokeria ja keinotekoisia makeutusaineita sisältävät tuotteet
 • maitotuotteet (ensisijaisesti lehmänmaito)
 • viljatuotteet
 • palkokasvit esim. maapähkinä, pavut, soija
 • prosessoitu teollinen ruoka (ns. valmisruoat)
 • kevyt -tuotteet
 • E621 sisältävät tuotteet
 • hanavesi

Suosimani ruoka-aineet

 • kasvikset ja vihannekset
 • lampaan- ja naudanliha, kana, kalkkuna (kalaa harvoin, kalaöljyä sitäkin enemmän ;))
 • kananmunat
 • hedelmät ja marjat
 • pähkinät ja siemenet (ei maapähkinä)
 • kookosmaito ja -kerma
 • fetajuusto, vuohenjuusto, halloumi (mozzarella di bufala joskus)
 • kylmäpuristetut neitsytoliivi- ja kookosöljyt
 • heraproteiini
 • tumma suklaa (yleensä 86%, mutta vähintään 70%)
 • pullotettu vesi
 • luomu

Mikään ruoka-aine ei ole siis ehdoton nou nou, mutta pyrin joka tilanteessa tekemään ns. Paleo -ystävällisimmän valinnan. En siksi, ettenkö pitäisi esim. makeasta (joskin makea maistuu nykyään suussa todella makealta!) vaan siksi, että haluan pitää terveydestäni ja hyvinvoinnistani huolta. Transitiota on helpottanut huomattavasti verensokerioireet. Tiedän ”huonon syömisen” seuraukset ja niitä haluan välttää.

Paleo -ruokavalio tarkoittaa myös vapautta. En laske enää kaloreita tai makroravinnesuhteita, en punnitse ruokia ja syön silloin kun on nälkä enkä enää orjallisesti 3-4 tunnin välein. Käytännössä tämä tarkoittaa kahta isompaa ateriaa päivässä (aamiainen ja illallinen) ja lukuisia pienempiä siinä välissä.

takaisin ylös

Miksi heraprotsku on yes, kun lehmänmaito on muuten no?

Vastaus on suora lainaus postauksesta ”Paleo -pohdintaa”.

Itse en ole missään vaiheessa kyseenalaistanut heran käyttöä. Olen kyllä tiedostanut, että kyseessä ei ole puhdas Paleo -ruoka-aine ja ääri-Paleon mukaan jopa vältettävästä ruoka-aineesta valmistetusta lisäravinteesta. Aktiivisesti tavoitteellista urheilua harrastavana olen pitänyt heraa itselleni niin tärkeänä (ja kätevänä ;)) proteiinilähteenä, että en ole kai ihan tosissaan edes harkinnut siitä kokonaan luopumista. Tai no… olen kyllä harkinnut luopumista heran insuliinivaikutuksen vuoksi, mutta toistaiseksi olen ratkaissut asian syömällä heraproteiinin kanssa miltei aina rasvakomponentin. Jopa tiukimmat Paleo -ruokavaliot, joihin olen tutustunut ovat sallineet heraproteiinin ainoana muinaisen luolamiehen ruokavaliosta poikkeavana lisäravinteena.

Täytyy muistaa, että olen tutustunut Paleo -ruokavalioon ensisijaisesti fyysisesti aktiivisten ihmisten näkökulmasta, joiden keskuudessa hera harvemmin kyseenalaistetaan. Syy löytyneen heran monista positiivisista vaikutuksista sekä suorituskykyyn että terveyteen. Tämä on mielestäni suurin pointti, joka tukee heran käyttöä, mutta eliminoi maidon. Jälleen kerran on syytä kääntää huomio kohti terveysvaikutuksia. Heralla ei ole todettu olevan haittavaikutuksia kun taas maidon kohdalla haitallisia vaikutuksia terveyteen on todettu useita. Ja edelleen, jos kehosi sietää hyvin maitoa, etkä usko, että se jatkossakaan tuottaisi minkäänlaisia ongelmia esim. mahdollisten estrogeenivaikutusten osalta, niin jatka huoletta maidon käyttöä. Itselleni ei ole koskaan aiheutunut maidosta tai maitotuotteista mitään havaittavaa ongelmaa esim. allergioita tai vatsavaivoja, mutta en myöskään kokenut millään tavall ongelmalliseksi rajoittaa maitotuotteiden käyttöä. Pääsääntöisesti en käytä mitään lehmänmaitotuotteita, mutta luonnollisempia lampaan- ja vuohenmaitotuotteita kohtuudella. Ne mahtuvat hyvin tuohon 20%:n marginaaliin. Mainittakoon vielä, että ongelmia näyttää aiheuttavan erityisesti teollinen, prosessoitu maito, ei ehkä niinkään raakamaito. Myös luomumaito lienee hyvin siedettyä ja siihen siirryin itsekin ennen kuin hylkäsin maidon kokonaan. Step by step… Lisää maidon haitoista ja kokemuksista maidosta ja sen pois jättämisestä voi lukea Maitotauti -sivustolta.

takaisin ylös

Millaista valmennusta tarjoat?

Syksystä lähtien tarjoan ainoastaan kokonaisvaltaisesti kehoa kuormittavaa ja kehittävää toiminnalliseen harjoitteluun perustuvaa yksilö- ja ryhmävalmennusta, jonka taustalla vaikuttaa voimakkaasti CrossFit -ideologia. Valmennus keskittyy ensisijaisesti fyysisen kunnon parantamiseen. Hyvä fyysinen kunto auttaa selviämään paremmin arjen haasteista ja jokapäiväisen elämän vaatimista toiminnoista. Valmennus sisältää myös ravinto- ja elämäntapavalmennusta. Tavoitteenani on OPETTAA ihmisiä tekemään terveyden ja hyvinvoinnin kannalta hyviä päätöksiä ja parempia valintoja koko loppuelämää silmällä pitäen, eikä tehdä päätöksiä ja valintoja heidän puolestaan 3-6 kuukauden ajan. Perinteisessä valmennusmallissa vastuu makaa suurelta osin valmentajan harteilla. Minä haluan opettaa ihmisiä ottamaan vastuuta itse itsestään; omasta fyysisestä ja terveydellisestä tilanteesta, kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja elämänlaadusta. Tuloksia ei voi taata, ne pitää ANSAITA!

takaisin ylös

Millaisille asiakkaille tarjoat valmennusta?

Tarjoan valmennusta kaikille, joilla on halu, motivaatio ja henkilökohtainen syy lähteä valmentajan opastuksella parantamaan kuntoaan, terveyttään, hyvinvointiaan tai elämänlaatuaan ikään, sukupuoleen, kokoon, taustoihin tai kuntoon katsomatta. Tarjoan valmennusta ja palveluitani niille, jotka ovat valmiita…

 • …ja halukkaita ottamaan valmennusta vastaan
 • luopumaan jostain saadakseen jotain uutta tilalle
 • muutokseen/muutoksiin elämässään
 • … ja motivoituneita tekemään töitä itsensä eteen
 • nauttimaan matkasta eivätkä ainoastaan tuloksista
 • innostumaan
 • kohtaamaan haasteet ja uudet ajatukset avoimin mielin
 • antamaan ja löytämään oppimiselle ja muutokselle aikaa

Voisin jatkaa listaa vielä pitkään, mutta eiköhän pointti käynyt jo edellisestä listauksesta ilmi :). Valitsen valmennettavani vapaamuotoisen ”alkuhaastattelun” perusteella. Tämä konsultaatiotapaaminen on ilmainen eikä velvoita tai sitouta kumpaakaan osapuolta millään tavalla. Vasta tapaamisen jälkeen tehdään päätös valmennuksen aloittamisesta.

Ability is what you’re capable of doing.
Motivation determines what you do.
Attitude determines how well you do it.
-Lou Holtz-

takaisin ylös

Mitä yksilövalmennus pitää sisällään?

Olen muuttamassa ja yksinkertaistamassa valmennusmetodiani melko radikaalisti, joten tässä esittelemäni valmennussisällöt saattavat kehitystyön myötä vielä muuttua ja valmennusosiot täydentyä ajan mittaa. Syyskuusta lähtien tarjoan vain tämän ”uuden mallin” mukaista valmennusta, joka koostuu kahdesta eri valmennusosiosta ns. sisäänajo-/aloituspaketista ja jatkoharjoitteluosiosta. Valmennukset voidaan hankkia erikseen, mutta jatko-osan hyödyntäminen vaatii sisäänajo-/aloituspaketin läpikäyntiä.

Sisäänajo-/aloituspaketti

 • 10 ohjauskertaa, joiden tavoitteena on…
  • opetella/harjoitella keskeisimmät harjoitusliikkeet ja niiden suoritustekniikat
  • tutustua harjoitteluideologiaan ns. ”päivän treeni” -harjoitusten avulla
  • totuttaa keho ja mieli CrossFit -tyyppiseen harjoitteluun
 • omaehtoista harjoittelua edellyttävät treeniohjelmat sisäänajovaiheen ajaksi
 • ruokapäiväkirjoihin perustuvan ravintokonsultaatio
 • harjoittelu- ja ravintokonsultaatio
 • omaehtoisten harjoitusten seuranta
 • täysi lukuoikeus valmennussivustolla julkaistuihin artikkeleihin

Jatkoharjoittelu

 • perustuu valmennussivuston kautta ohjattuun itsenäiseen harjoitteluun (vrt. etävalmennus)
 • harjoitusohjelmat yhden kuukauden erissä sisältäen ns. ”päivän treenit”
 • harjoittelu- ja ravintokonsultaatio valmennussivustolla
 • täysi lukuoikeus valmennussivustolla julkaistuihin artikkeleihin
 • yksittäiset henkilökohtaiset ohjaukset tarvittaessa (ei sis. kuukausiveloitukseen)

takaisin ylös

Tarjoatko kaikille valmennettavillesi Paleo -tyyppistä ruokavaliota?

SUOSITTELEN kaikille valmennettavilleni Paleo -tyyppistä ruokavaliota. Miksi en suosittelisi sellaista ruokavaliota,  joka mielestäni kokemukseni ja oppimani perusteella on ihmiselle kokonaisvaltaisesti optimaalisin ja paras vaihtoehto?

Asia ei ole aivan mustavalkoinen. Käytännössä homma etenee siten, että valmennettava täyttää 3-4 päivän ajan ruokapäiväkirjaa omista ruokailutottumuksistaan. Analysoin ruokapäiväkirjan ja teen sen pohjalta huomioita ja suosituksia, jotka käymme yhdessä läpi (sis. myös esimerkkiruokavalion). Ruokailutottumusten muuttaminen kertaheitolla ole helppoa, pitkänäköistä eikä järkevää, joten keskustelemme yhdessä ruokavaliomuutoksista. Riippuu hyvin paljon lähtökohdista millaiseksi valmennettavan ruokavaliota muovautuu. Joillakin on homma hanskassa jo valmiiksi, toisilla enemmän hakusessa. Valmennettava itse päättää millaisia muutoksia hän lähtee toteuttamaan. Valinnoista, edistymisestä, muutoksista ym. keskustellaan matkan varrella. Ruokavaliovalmennuksen tavoitteena on oppia koostamaan itse oma ruokavalio ja ottamaan vastuu omista ravitsemusta koskevista päätöksistä ja valinnoista. Mulla ei valitettavasti ole valtaa päättää tai mahdollisuutta valvoa mitä kukin suuhunsa pistää. Halun ja motivaation syödä tietyllä tavalla tulee lähteä jokaisesta itsestään. Tavoitteena on myös tehdä tietoisista valinnoista vähitellen tiedostamattomia tapoja, jolloin ruokavalion noudattaminen käy itsekseen eikä loppujen lopuksi edes tunnu ruokavaliolta vaan… elämäntavalta! Tapojen luominen on prosessi, joka vaatii aikaa, suunnitelmallisuutta ja keskittymistä vain muutamiin muutoskohtiin kerrallaan. Kärsivällisyyttä. Askel kerrallaan.

Suosittelen siis Paleo -tyyppistä ruokavaliota tukevia ratkaisuja, mutta viime kädessä valmennettava päättää itse, millaisiin muutoksiin on valmis ja millaiseksi hänen ruokavalionsa vähitellen muotoutuu.

takaisin ylös

Kuuluuko valmennukseen sekä ruokavalio, että treenit? Saako pelkän treenauksen?

Valmennuspakettiin kuuluu ravintoneuvonta, jonka voi halutessaan hyödyntää tai jättää hyödyntämättä.

takaisin ylös

Hyväksytkö lisäravinteiden ja vitamiinien käytön osana monipuolista ruokavaliota?  Osaatko neuvoa lisäravinteiden käytössä?

Hyväksyn lisäravinteiden ja vitamiinien käytön, ja jopa suosittelen tiettyjen, ruokavaliota tukevien lisäravinteiden ja vitamiinien käyttöä. Opintojen lisäksi (Suomen urheiluopiston Aikuisliikunnan ammattitutkinnon ja FAF Personal Trainer -opinnot Vierumäellä) minulla on miltei parinkymmenen vuoden monipuolinen omakohtainen oppi ja kokemus erilaisten lisäravinteiden käytöstä, joten uskon vahvasti omaan osaamiseeni lisäravinnepuolella.

takaisin ylös

Tarjoatko pelkästään crossfit -tyyppistä treeniä, vai myös kuntosaliharjotteita?

Tällä hetkellä olen keskittynyt crossfit -tyyppiseen yksilö- ja ryhmävalmennukseen. Crossfit -tyyppinen harjoittelu tukee mielestäni parhaiten kokonaisvaltaisen fyysisen suorituskyvyn, ja sitä kautta myös yleisen hyvinvoinnin ja terveyden parantamista. Harjoittelu sopii kaikille ikään, sukupuoleen, kuntotasoon tai tavoitteisiin katsomatta. Harjoittelua voidaan toteuttaa yksittäisenä liikuntamuotona tai täydentämässä muita liikunnallisia tavoitteita, jolloin crossfit -tyyppinen harjoittelu toimii lajiharjoitteita tukevana perustana.

takaisin ylös

Mainokset
Comments
One Response to “Q&A”
 1. maxi sanoo:

  heips taas & kiva oli löytää luettavaa sulta taas!
  Miksi heraprotsku on yes, kun lehmänmaito on muuten no?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: