Melkein MasterChef

Musta on hyvää vauhtia kehkeytymässä melkoinen MasterChef! Omasta näkökulmasta ja pienellä avustuksella tosin. Silloin tällöin tuntuu, että kokkaaminen on jopa hauskaa! You live, you learn! Paitsi silloin kun on kiire. Tai kun on nälkä. Tai kun pitää lähteä markettiin metsästämään päivän saalista. Tai kun ei vaan keksi, että mitä sitä tänään söisi. Tai tekisi mieli.

Viime aikoina syöminen on osoittautunut yllättävän hankalaksi. Pari kiintiötä on tullut täyteen. Jauheliha ei uppoa, kanan kanssa tekee todella tiukkaa. Mieluummin olen ilman ruokaa kun kosken edellä mainittuihin. Jotain on pitänyt henkensä pitimiksi keksiä. Ei maailman parhaita paleo -vaihtoehtoja, mutta jotain sinnepäin anyway. Vain pientä muokkausta vaille täydellistä. Käytä mielikuvitusta ja varioi!

Päivän lenkki

Kun kaikki tavanomainen kaupanhyllyllä ällöttää on ryhdyttävä radikaaleihin toimenpiteisiin. Mun kohdalla se tarkoitti jokunen viikko sitten makkarapakettiin tarttumista. Ravintoaineet kohillaan, mutta valmistusaineet eivät ihan. Glukoosi, E621 ja muutamat muut E-koodit jäivät kaivelemaan omatuntoa. Mutta muuten ihan hyvä ja helppo vaihtoehto. Luotan siihen, ettei makkarapaketti kerran tai kaksi puolessa vuodessa ole kuolemaksi.

PARIIN ANNOKSEEN TARVITAAN…

  • 2 laadukasta grillimakkaraa (hah hah, kertokaa mullekin mitä ne on?!)
  • 2 paprikaa
  • 2 punasipulia
  • 2 vartta varsiselleriä
  • avokaadoöljyä
  • Provencen yrttejä
  • hippanen Himalajan suolaa

VAATIVA PROSESSI…

  1. Pilko makkarat, paprikat, sipulit ja varsiselleri uunivuokaan reilun kokoisiksi paloiksi.
  2. Lurauta päälle avokaadoöljyä.
  3. Mausta suolalla ja yrteillä.
  4. Ja uuniin… oisko ollut 175-200 astetta 40-45 minsaa. Ei jaksa ihan tarkkaan muistaa, mutta kypsyyden voi todeta kokeilemalla kasvisten pehmeyttä. Kasvikset voi myös laittaa kypsymään hieman etukäteen ja lisätä makkarat myöhemmin, jotta pysyvät mehevinä ;). Pari kertaa voi myös sekoitella öljyt pintaan.

Karjalanpaistia makealla potaatilla

Ei mikään pikaruoka, mutta maan mainio perinneruoka, jota tässä keittiössä väännettiin muutama viikko sitten ensimmäistä kertaa ikinä. Ei myöskään oma suosikkini, koska possu ei edelleenkään nappaa. Ehkä ensi kerralla pelkkää naudanpaistia pataan. Ja lammasta sekaan? Mutta muuten ihan hyvää, pehmeää lihaa ja vaihteeksi jopa täyspaleota napaan. Jei!!!

3-4 ANNOKSEEN KARJALANPAISTIA TARVITSET…

  • 700 g karjalanpaistilihoja
  • 2-3 porkkanaa
  • 2-3 sipulia
  • 2-4 laakerinlehteä
  • 10- 20 kpl kokonaisia maustepippureita
  • suolaa
  • vettä

VALMISTUU…

  1. Ota lihat lämpiämään noin puolta tuntia ennen kokkikoitosta.
  2. Paloittele porkkanat ja sipulit reilun kokoisiksi paloiksi pataan.
  3. Lisää lihat messiin. Lihat voi myös ruskistaa pannulla ennen uuniin menoa. Näyttää kivemmalta ja pitää kuulemma lihasnesteet paremmin sisällä…?
  4. Lisää vettä niin, että lihat peittyvät
  5. Lisää mausteet; laakerinlehdet, suola ja maustepippurit
  6. Pata uuniin ja kypsennystä ensin 200 asteessa ~40-50 min, jonka jälkeen lämpöä voi vähentää ~150 asteeseen. Anna hautua 3-4 tuntia. Mitä pienemmällä lämmöllä ja kauemmin lihat ovat uunissa, sen mureampaa paistia tiedossa :)
  7. Testaa lihan mureus ennen kuin toteat paistin valmiiksi.
  8. Lisukkeeksi perinteisen perunan sijaan sopii hyvin paistetulla sipulilla höystetty uunibataatti (ja smetanaa tai Creme Bonjouria ;))

Vuohenjuustoinen lohimedaljonki

Piti hyödyntää halvat merilohimedaljongit jotenkin, joten uuniinhan nämä 300 gramman jättiläiset päätyivät. Kovasti teki mieli myös vuohenjuustoa, joka sopikin aivan loistavasti kalan kaveriksi. Mun mielestä. Tosin mun mielestä vuohenjuusto sopii minkä kanssa vaan! Lisukkeena mun uunikasvisten kuningatarta, punasipulia, ja täysipainoinen ateria valmis! Eipä uskoisi, että vielä viitisen vuotta sitten en koskenut sipuliin kuin sipuliin pitkällä tikullakaan. Niin se maailma ja makuaisti muuttuu!

NELJÄÄN ANNOKSEEN UPPOAA…

  • ~600 g lohimedaljongeja (2 isoa tai 4 pienempää)
  • 100 g pehmeää vuohenjuustoa esim. Chavroux
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • Provencen yrttejä (lemppari kans! :))
  • sitruunapippuria
  • suolaa
  • (sitruunamehua)

VALMISTUU KÄDEN KÄÄNTEESSÄ…

  1. Lado medaljongit uunivuokaan.
  2. Valmista ”vuohenjuustokuorrute” sekoittamalla keskenään pehmeä vuohenjuusto ja maustamaton tuorejuusto sekä yrtit. Haarukka toimii aika hyvin.
  3. Mausta lohipalat sitruunapippurilla, suolalla ja maun mukaan sitruunamehulla. Jos multa kysytään, niin sitruuna on must!
  4. Lisää juustotahna medaljonkien päälle.
  5. Lohko kaveriksi punasipulia, jotka voit vielä valella öljyllä ennen uuniin pistämistä (avokaadoöljy on mun valinta!).
  6. Koko komeus uuniin ~20-30 minuutiksi tai kunnes kala on kypsää. Nämä isot medaljongit veivät ~40 min kypsyäkseen. Pienemmät tulevat varmasti nopeammin.
  7. Enjoy!!!

Välipalaksi aamiaismuffinssit

Mikäs tämän kätevän välipalan historia olikaan… Piti kai vaan päästä kokeilemaan uutta silikonista muffinssivuokaa. Ja saada samalla jotain helppoa herkkua useammalle aterialle. Oikeastaan olin jo pitkään halunnut kokeilla ”mini quicheita”, mutta se ”kätevä” vuoka puuttui. Hmmm.. tai käteväksi kuvittelemani vuoka. Todellisuudessa meinasin repiä pelihousut vuokaa tiskatessa. Jotenkin olin kuvitellut, ettei silikonivuokaan tarraa mikään kiinni, mutta miten väärässä mä olinkaan! Tai sitten en osaa vaan käyttää vuokaa. Pistäkääs vinkkejä viisaammat, kuinka saada silikoninen muffinssivuoka käytön jälkeen näppärästi puhtaaksi! Öljyäminen ei ainakaan toiminut niin hyvin kuin alunperin ajattelin.

AINEKSET kuuteen muffinssiin…

  • 5-6 kananmunaa
  • luraus kookosöljyä
  • hippanen suolaa
  • mustapippuria
  • Provencen yrttejä tai muita makua antamaan

Perusmassa syntyy kätevästi näistä. Lisäksi oman maun mukaan täytteitä lisää! Itse paistoin mukaan pekoni- ja sipulikuutioita (huom. pekoni pitää kypsentää pannulla ennen uuniin menoa). Puolet muffinsseista syntyi näistä ja loput saivat lisää makua vielä aurinkokuivatuista tomaateista ja pehmeästä vuohenjuustosta. Massa lisukkeineen voideltuun silikoniseen muffinssivuokaan ja uuniin 175 asteeseen ehkä 20 minuutiksi. Kypsyyden voi helposti todeta hammastikulla. Helppoa, hyvää ja kätevää! Sopii aamuun, välipalaksi ja illan painikkeeksi.

Näillä on menty viime viikot. Ja tonnikalalla. Ja keitetyillä kananmunilla… majoneesilla. Uh! Tulis jo kesä ja tuoreet vihannekset!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: