Paleo -pohdintaa

Seuraavassa henkilökohtainen näkemykseni Paleo -ruokavaliosta.

Olen viimeisen vuoden aikana kahlannut läpi yhtä jos toista Paleo -ruokavaliota käsittelevää materiaalia. Melkeinpä yhtä kauan olen välillä enemmän ja välillä vähemmän orjallisesti noudattanut omaan Paleo -näkemykseeni perustuvaa ruokavaliota. Paleota käsittelevä materiaali on hyvin kirjavaa, on sallivampia ja tiukempia malleja. Aluksi materiaalin heterogeenisuus häiritsi kovastikin, ennen kuin ymmärsin, että näinhän sen pitää ollakin. Olemme kaikki yksilöitä ja elimistömme pystyy käsittelemään eri ruoka-aineita eri tavalla. Jos vehnä ja sokeri eivät aiheuta sinulle ongelmia ja USKOT, etteivät ne koskaan tule heikentämään terveydentilaasi tai vaikuttamaan negatiivisesti hyvinvointiisi, niin go ahead! Jatka samaan malliin! Vain sinä itse olet vastuussa omista valinnoista ja niiden seurauksista sanoisivat tieteelliset tutkimukset ja ”nettigurut” ihan mitä tahansa. Jos et ole tyytyväinen terveydentilaasi ja/tai omaan oloosi, niin tee jotain. Kokeile eri vaihtoehtoja. Kokeile kuinka sokerin, viljojen ja/tai maitotuotteiden vähentäminen tai eliminoiminen sinuun vaikuttaa. Muutama kuukausi tässä elämässä ei tunnu missään. Voit aina palata takaisin vanhojen tottumustesi pariin. Em. ruoka-aineet tuskin tulevat kokeilusi aikana katoamaan kauppojen hyllyltä.

Tuntuu itseasiassa aika hölmöltä lähteä jollain tapaa perustelemaan Paleo -ruokavaliota. Itse en juurikaan perusteluja kaivannut. Mulle riitti, että tiettyjen ruoka-aineiden eliminoiminen ja toisten korostaminen ruokavaliossa SAATTAISI auttaa terveydellisten ongelmieni kanssa. Suurin ongelmahan oli (ja on edelleen) korkea verensokeri ja siihen liittyvät oireet sekä ”hiivasyndrooman” oireet. Ehkä olin kokeiluani aloittaessa kyllin epätoivoinen kokeillakseni ihan mitä tahansa. Toisaalta ruokavalioni oli jo ihan itsekseen liukunut vähitellen Paleo -ruokavalion suuntaan enkä kokenut tekeväni mitään merkittäviä uhrauksia, vaikka aamupuurosta luopuminen kova paikka aluksi olikin. Nykyään en edes muista aamupuuroa olevan olemassakaan. En myöskään koe olevani millään ruokavaliolla vaan tapani syödä on itselleni täysin normaali; en mieti, että mun tulee valita Paleo -ystävällisiä ruoka-aineita vaan valinnat sujuvat yhtä automaattisesti kuin hamapaiden pesu. Enemmän mietin poiketessani Paleo -rungosta. Mietin, onko kyseinen, juuri sillä hetkellä hyvältä tuntuva valinta seurausten arvoinen. Toisinaan on. Elimistöni kestää kyllä ilman ikäviä seurauksia huonojakin valintoja tietyn määrän. Tosin se, kuinka paljon ja mitä on täysin herran haltuun. Vasta ongelmien ilmetessä tiedän, että nyt meni jossain kohden pieleen.

Mitä käsite Paleo -ruokavalio tarkoittaa?

Paleo -ruokavalion määritelmään (erääseen niistä ;)) voi tutustua tarkemmin lukemalla postaukseni ”Ajattelemisen aihetta osa 2 – Ravinto”, mutta tiivistetty määritelmä Paleo -ruokavaliosta vapaasti suomennettuna kuuluu..

Paleo -ruokavalio tarkoittaa tapaa syödä nykyaikana mahdollisimman pitkälti metsästäjä-keräilijä -esi-isiemme ruokavaliota jäljitellen . -Loren Cordain-

Paleo -ruokavalio siis pohjautuu tai perustuu kivikautiseen ruokavalioon niiltä osin kuin se nykymaailmassa on mahdollista. Me emme asu enää luolissa, emmekä heilu lannevaatteessa keihäät kädessä hirvimetsällä, joten mielestäni on jokseenkin älytöntä myöskään Paleo -ruokavalion kohdalla lähteä siitä, että söisimme tasan tarkkaan, kuten esi-isämme. Paleo -ruokavalio on konsepti, joka pyrkii jäljittelemään RAVITSEMUKSELLISESTI kivikautista ruokavaliota. Eli vaikka Paleo -ruokavaliot lähtökohtaisesti luettelevat tiettyjä sallittuja ja tiettyjä ”kiellettyjä” ruoka-aineita, niin konseptin ydin ei mielestäni ole itse ruoka-aineissa vaan ydin on kysymyksessä MIKSI? Ruoka-aineiden määrittely suositeltaviin ja vältettäviin vain helpottaa konseptin toteuttamista käytännössä.

Miksi pitäisi syödä kuin luolamies?

Ensinnäkin siksi, että ihmisen genetiikka määrää hyvin pitkälti millaista ruokaa ihmiselimistö pystyy tehokkaasti käsittelemään. Sama pätee tietysti eläimiin, joten mielestäni on jokseenkin hölmöä syöttää eläimille (joita myös ihminen syö) ravintoa, joita ne eivät luontaisesti söisi. Olet mitä syöt. Ravinto on ensisijaisesti energiaa ja rakennusainetta. Musta jo yksin tämä on hyvinkin järkeenkäypä syy miksi rakentaisimme ruokavalion perustan niille ruoka-aineille, joita esi-isämme söivät;

 1. Ruoka-aineille, joita elimistömme on tarkoitettu ja kykenee luonnollisesti, ilman haittoja prosessoimaan.
 2. Ruoka-aineille, joita tarvitsemme kyetäksemme toimimaan optimaalisesti tai ylipäätään elämään.
 3. Ruoka-aineille, jotka eivät ole meille ”myrkyllisiä” ja tuhoa elimistöämme aiheuttaen sairauksia ja muita terveydellisiä JA hyvinvoinnillisia ongelmia.

Eli tiivistettynä ihmisen tulee syödä ruoka-aineita, jotka tukevat elimistön luonnollisia prosesseja eivätkä tuhoa elimistöämme ja terveyttämme. It can eat you up inside… Asian ydin ei ole, että pitää syödä kuin luolamies vaan, että pitää syödä siten, että voimme optimoida terveytemme. Toistaiseksi olen päätynyt johtopäätökseen, jonka mukaan Paleo -ruokavalio tukee terveyttämme ja toimintakykyämme parhaiten. Mutta kuten jo alussa mainitsin, niin jokainen tekee itse omat valintansa perustuen omaan terveydentilaansa ja/tai uskomuksiinsa terveydentilastaan (/hyvinvointi). Myös iällä on kokemukseni mukaan merkitystä. Nuori elimistö on uudistumiskykyisempi ja ”antaa enemmän anteeksi” kuin iäkkäämpi. Olen itsekin voinut ihan hyvin mättämällä tärkkelystä ja sokeripitoisia palareita. Enää se ei vaan onnistu.

Uskon 80% -sääntöön; syö vähintään 80% puhtaita Paleo -ruokia, niin elimistösi kestää kohtuuhyvin loput 20% ihmiskeholle vähemmän optimaalisia ruoka-aineita. Kyse on kokonaisuudesta, ei pilkun painamisesta. Puhtaalla Paleolla tarkoitan nyt prikulleen niitä ruoka-aineita, jotka olivat myös luolamiehen syötävissä.

Miksi heraprotsku on yes, kun lehmänmaito on muuten no?

Otsake on suora lainaus Maxin kysymyksestä. Itse en ole missään vaiheessa kyseenalaistanut heran käyttöä. Olen kyllä tiedostanut, että kyseessä ei ole puhdas Paleo -ruoka-aine ja ääri-Paleon mukaan jopa vältettävästä ruoka-aineesta valmistetusta lisäravinteesta. Aktiivisesti tavoitteellista urheilua harrastavana olen pitänyt heraa itselleni niin tärkeänä (ja kätevänä ;)) proteiinilähteenä, että en ole kai ihan tosissaan edes harkinnut siitä kokonaan luopumista. Tai no… olen kyllä harkinnut luopumista heran insuliinivaikutuksen vuoksi, mutta toistaiseksi olen ratkaissut asian syömällä heraproteiinin kanssa miltei aina rasvakomponentin. Jopa tiukimmat Paleo -ruokavaliot, joihin olen tutustunut ovat sallineet heraproteiinin ainoana muinaisen luolamiehen ruokavaliosta poikkeavana lisäravinteena.

Täytyy muistaa, että olen tutustunut Paleo -ruokavalioon ensisijaisesti fyysisesti aktiivisten ihmisten näkökulmasta, joiden keskuudessa hera harvemmin kyseenalaistetaan. Syy löytyneen heran monista positiivisista vaikutuksista sekä suorituskykyyn että terveyteen. Tämä on mielestäni suurin pointti, joka tukee heran käyttöä, mutta eliminoi maidon. Jälleen kerran on syytä kääntää huomio kohti terveysvaikutuksia. Heralla ei ole todettu olevan haittavaikutuksia kun taas maidon kohdalla haitallisia vaikutuksia terveyteen on todettu useita. Ja edelleen, jos kehosi sietää hyvin maitoa, etkä usko, että se jatkossakaan tuottaisi minkäänlaisia ongelmia esim. mahdollisten estrogeenivaikutusten osalta, niin jatka huoletta maidon käyttöä. Itselleni ei ole koskaan aiheutunut maidosta tai maitotuotteista mitään havaittavaa ongelmaa esim. allergioita tai vatsavaivoja, mutta en myöskään kokenut millään tavall ongelmalliseksi rajoittaa maitotuotteiden käyttöä. Pääsääntöisesti en käytä mitään lehmänmaitotuotteita, mutta luonnollisempia lampaan- ja vuohenmaitotuotteita kohtuudella. Ne mahtuvat hyvin tuohon 20%:n marginaaliin. Mainittakoon vielä, että ongelmia näyttää aiheuttavan erityisesti teollinen, prosessoitu maito, ei ehkä niinkään raakamaito. Myös luomumaito lienee hyvin siedettyä ja siihen siirryin itsekin ennen kuin hylkäsin maidon kokonaan. Step by step… Lisää maidon haitoista ja kokemuksista maidosta ja sen pois jättämisestä voi lukea Maitotauti -sivustolta.

Rasvat ja elinikä

Rasva-asiaa en lähde tässä nyt sen enempää käsittelemään, mutta myöskin Paleon rasvasuositukset perustuvat  erityyppisten rasvojen terveysvaikutuksiin ja erityisesti omega-6 / omega-3 väliseen suhteeseen. Viitaten Jupen kommentointiin, niin luolamies ei varmasti tiennyt kylmäpuristetusta oliiviöljystä, mutta oliivit saattoivat hyvinkin olla tuttuja niille luolakansoille, jotka kyseisen kasvin esiintymisalueilla asustelivat. Ja on totta, että luolamiehet kuukahtivat nykymittapuun mukaan jo varhaisessa keski-iässä, mutta eivät ”elintasosairauksiin”. Elinolot ja terveydenhuolto olivat hieman eri luokkaa siihen aikaan kuin nykyään. Nykyisissä oloissa oikealla ruokavaliolla ei 100 -vuotiaaksi elämisen pitäisi olla temppu eikä mikään! ;)

Paleo -ruokavalio tuntuu nykyoloissa radikaalilta ratkaisulta. Siksi ymmärrän oikein hyvin sen ja muidenkin kovin rajoitetuiksi koettujen ruokavalioiden kyseenalaistamisen ja vastustuksen. Kysehän on vain luopumisen pelosta. Ei olla valmiita luopumaan ruoka-aineista, joihin ollaan totuttu ja jotka usein vielä antavat jonkinlaisia makunautintoja ja hyvää oloa. Ei vaan haluta luopua ”hyvästä ruoasta”, vaikka sen vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin olisivat tiedossa, jopa näkyvissä. Elämän suuria valintoja…

Toivottavasti edellisestä kävi oma suhtautumiseni Paleo- tai Paleo -tyyppiseen ruokavalioon selville. Merkittävin pointti on mielestäni ruokavalion terveysvaikutus, jota oman tämänhetkisen tiedon ja kokemukseni valossa Paleo -ruokavalio tukee parhaiten. Syy noudattaa Paleo -tyyppistä ruokavaliota ei ole se, että luolamieskin söi näin vaan kannattaa miettiä MIKSI luolamies söi näin. (Koska muuta ei ollut tarjolla ;)).

Omaa Paleo -ruokavaliota rakentaessa kannattaa lähteä liikkeelle ”hyödyt vs. haitat”- tai ”parempi vs. huonompi valinta” -ajattelutavasta. Myös muutos kerrallaan helpottaa henkistä sopeutumista ja uusien ruokailutapojen oppimista. Kokeilemalla et häviä mitään! Päinvastoin, olet ainakin yhtä kokemusta rikkaampi ;).

Comments
8 Responses to “Paleo -pohdintaa”
 1. Moro, Hermis!

  Nyt löysin tarkempaa taustaa sille, miksi mielestäni synteettiset herapulverit eivät ole todellakaan mitään luonnollista safkaa, vaan täynnä lisäaineita.

  http://www.naturalnews.com/001522.html

  Tätä ajoin takaa taannoin, kun aiheesta mainitsin.

 2. Hermis sanoo:

  Heip PP!

  Hyvä linkki! Mutta ei silti muuta millään tavoin aikaisempia kirjoituksiani tai näkemyksiäni asiasta :)

  Mielessä oli, mutta ehkä jäi vielä mainitsematta sellainen tärkeä seikka, että tässäkin tapauksessa meillä on vaihtoehtoja – parempia ja huonompia. Kyse on valinnasta. Valitsetko sen parhaimman makuisen heravalmisteen, joka tosiaan on ”pumpattu täyteen” kaikenlaista kemiallista roskaa vai otatko sen maustamattoman, karvaan ”natural” heran. Jep, proteiinivalmistajatkin ovat heränneet ”luomukansan” vaatimuksiin ;) Naturaaliherassa ei ole keinotekoisia maku-, väri- tai makeutusaineita. Aivan loistava vaihtoehto siis!!! :)

 3. Moro, Hermis!

  Ahaa, enpä ole tuota tiennytkään. Taidan vaihtaa luomumpaan heraan, jos vielä moisia pulvereita käytän nykyisen pänikän tyhjennyttyä.

 4. Hei vielä: käytätkö itse maustamatonta heraa ollenkaan? Ainakin noissa smoothie-resepteissä on banaaninmakuista heraa, joka taitaa olla sitä syntisen synteettistä lisäainemyrkkyä? ;-)

 5. Hermis sanoo:

  Täytyy nyt ensi alkuun ihan varmuuden vuoksi hieman tarkentaa sanomisiaan ennen kuin ”nettipoliisit” hyökkäävät kimppuun ;). Eli kyseessä ei ole LUOnnonMUkaisesti tuotettu heraproteiini, vaan valmiste ilman lisättyjä keinotekoisia väri-, maku- ja makeutusaineita (luonnollisia saattaa olla). Raaka-aine sinänsä on mitä todennäköisimmin ihan normi teollisesti tuotettua. En oikein tiedä mitä suomenkielistä termiä tässä tulisi käyttää. Ensimmäisenä tulee mieleen ”maustamaton” hera (engl. natu vaihtoehto on siis natural whey), mutta sekin on sinänsä harhaanjohtava, että monissa maustamattomissa heravalmisteissa on esim. makeutusaineita. Olisiko ”luonnollinen hera” sitten osuvampi termi… Kannattaa kuitenkin tsekata valmistusaineet tarkasti! ;)

  Joskus käytän maustamatonta, mutta pääasiassa maustettuja heravalmisteita. Tuo kemiallisia lisäaineita vilisevä banaanihera tuli joskus aikanaan jonkun lisäravinnetilauksen kylkiäisenä, ja on niin pahaa, että en ole sitä muutoin saanut käytettyä. Smoothiessa kuitenkin toimii ihan ok eikä enää taida montaa grammaa olla jäljelläkään. Mulla on ollut aika isot heravarastot, jotka olen vähitellen kuluttanut loppuun, joten olen kyllä pääsääntöisesti käyttänyt näitä maustettuja ”myrkkyversioita”. Koska ne vaan on niin hyviä! ;) Käytän viime kädessä suhteellisen vähän heraa, joten en ole tuosta asiasta paineita ottanut.

  Eiköhän 80/20 -sääntö pidä aika hyvin edelleen ;). Tosin viimeisen viikon aikana olen poikennut tiukasta Paleosta jostain syystä tavallista enemmän (flunssa?). Viikkoon on nimittäin mahtunut kokonaiset 4 palaa (yht. 100 g) Uotilan maalaisruislimppua (hiivaton, lisä- ja säilöntäaineeton) sekä 6 rkl Turkkilaista luomujogurttia flunssa -smoothien ainesosana. Ja tietysti se normi levyllinen 86% tummaa suklaata. Pitäisikö näistä nyt tuntea syyllisyyttä ja potea huonoa omatuntoa? Ei. Kokonaisuus on edelleen kunnossa ja toisinaan väliin mahtuu paljon ”vaarallisempiakin” valintoja ;)

  One step at a time! Oikeaan suuntaan ollaan menossa! Nyt on käytössä heraisolaatti, jossa perusraaka-aineen lisäksi on vain kaakaojauhetta (luonnollinen) ja näköjään myös maltodekstriiniä ilmeisesti antamaan hieman makeutta. Malton absoluuttista määrää ei ole tuoteselosteessa mainittu, mutta eipä sitä kovin paljoa voi olla, kun 100 grammassa on hiilareita kokonaiset 1 grammaa. Suoraan sanottuna pahaahan tuo on, mutta äkkiä se makuaisti taas tottuu uusiin ”vivahteisiin”.

 6. Hermis sanoo:

  Jaa niin, unohdin vielä tunnustaa, että olen tällä viikolla juonut myös mukillisen kahvia. Kermalla ja sokeripalalla tietysti!

  Pitkään olen arponut makeutusaineen ja sokerin välillä kahvissa. Viime aikoina olen päätynyt maustamaan kahvini mieluummin sokerilla kuin makeutusaineella. Aiemmin tämäkin asia oli toisin ja saattaapa valinta vaihdella mielialan mukaan :)

  Mutta tosiaan, ihan puhdistettua sokeriakin tulee siis käytettyä enkä sitäkään koe millään tavalla ruokavalioideologiani vastaisena. Kahvia juon ehkä kupillisen 1-2 vkossa, joten eiköhän tämä kroppa sen verran sokeriakin kestä. Ainakaan vielä ei ole kapinaan noussut ;)

 7. Moro, Hermis! Oot niin söötti muru, kun menet puolustuskannalle. ;-)

  Ihan vain piruuttani koettelen ”uskoasi” ja kaivan argumenttejasi kun koen löytäväni niistä ristiriitaisuuksia. Ja niitähän löytyy – meiltä kaikilta, kun olemme ihmisiä.

 8. Hermis sanoo:

  Heh, no en mä nyt kokenut mitään puolustuspuhetta kirjoittavani! Ajatuksena ei ainakaan ollut. Pitäishän sun jo Pete tämän pitkän ”yhteisen taipaleen” jälkeen tietää ja tuntea mun tapani kirjoittaa hieman provosoivaan ja toivottavasti ajatuksia herättävään tyyliin ;). Vaikka siinä sitten pitäisi pistää itsensä peliin. Rehellinen haluan olla enkä luoda kiillotettua kuvaa itsestäni tai elämäntavastani.

  Mä tiedän, että kirjoituksista saa herkästi väärän mielikuvan, koska luonnollisesti en ihan jokaista elämäni askelta tänne vuodata. Ensisijaisesti siksi halusin tuoda selkeästi esiin myös nämä omat puutteeni. En ole täydellinen eikä tässä asiassa tavoitteena olekaan noudattaa orjallisesti jotain tiettyä ruokavaliomallia; 80% täydellinen riittää mulle ;). Tai oikeastaan mulle riittää, että mun keho on tyytyväinen eikä kapinoi vastaan. Ehkä suhtautuisin ruokavalioon eri tavalla, jos mulla olisi jotain konkreettisia tavoitteita, esim. 10 kg ylipainoa. Vastauksilla halusin myös viestiä, ettei Paleo oikeasti ole mikään hirvittävän hankala tapa syödä. Noh, kaikki on tietysti juuri niin hankalaa kuin itse hankalaksi tekee. Musta kuitenkin Paleo on ainakin mulle se rento tapa syödä. Paljon on tiukkapipoisia vuosia (punnitsemista, laskelmia, taulukoita…) takana, joihin on rentoutta on helppo verrata.

  Musta on erittäin hyvä ja iloinen asia, että juttuja kyseenalaistetaan ja ”uskoa” koetellaan. Pidän sitä jopa palkitsevana. Sen sijaan en myönnä, että tässä on jotain ristiriitaista. Löytämäsi ristiriitaisuudet ovat vain sinun päässäsi. Mä olen täysin sinut valintojeni kanssa, vaikka ne kaikki eivät aina ”kirjanoppien” mukaan menekään. Eihän tässä elämässä ketään muuta tarvitse miellyttää kuin itseään :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: