Rasvaviidakossa osa 2

Seikkailu suomalaisessa rasvaviidakossa jatkuu. Ja virallinen linja pitää (”Voin käyttö päivittäin ei ole missään nimessä suositeltavaa. Ennemminkin jos ajatellaan jotain hyvää luontaista vaihtoehtoa niin silloin ne on kasviöljyt, suomalaisille erityisesti rypsiöljy”,  sanoo ravitsemustieteen opettaja Eeva Voutilainen). Tällä kertaa ihmettelijänä on Yle otsakkeella ”Margariinien terveyserot hämmästyttävät”, jossa viitataan Kuluttaja -lehden margariinivertailuun. Hmmmm… Mua hämmästyttää koko margariinin myynti ihmiselle kelvollisena ravintona!

Margariinien terveyserojen hämmästelyn loppumiselle on hyvin yksinkertainen ratkaisu: Jätä KAIKKI margariinit, myös yli 60% rasvaa sisältävät, kaupanhyllylle ja valitse sen sijaan paistamiseen meijerivoita tai kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä ja miedompiin lämpötiloihin, esim. salaatinkastikkeeksi kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä. Mieluiten luomuna toki ;)

Uutisoinnin pointtina on se, että alle 60% rasvaa sisältävien margariinien rasvakoostumus on usein huonompi kuin rasvaisempien vaihtoehtojen. Jälleen kerran vedetään hihasta ”pehmeät vs. kovat rasvat” -kortti. Vähemmän rasvaa sisältävät margariinit sisältävät enemmän kovetettua eli tyydyttynyttä rasvaa, joten siksi tulisi suosia näitä rasvaisempia margariineja. Vai olisiko kuitenkin niin, että vähemmän laimennettuun rasvaseokseen uppoaa enemmän kasvirasvateollisuuden raaka-aineita? En tiedä, koska margariinit EVVK, mutta jotenkin tämä vaan tuli taas mieleen. Terveyden kannalta tärkeämpää lienee kuitenkin kiinnittää huomiota enemmän välttämättömien rasvahappojen suhteeseen (esim. omega-6 / omega-3 alle 4:1) kuin rasvakoostumukseen. (PubMed: The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids.) Lisäksi Paleo -ajattelutapani mukaan kehotan välttämään monityydyttymättömiä kasviöljyjä jo siksi, että luolamies ei tiennyt niistä mitään. Joo, tämä on se ”genetiikka” -kortti ;)

Kuva: Tohtori.fi

Kuva: Tohtori.fi

Surullisinta luettavaa artikkelissa oli kuluttajat kommentti ”Kyllä tulos on aika yllättävä, koska aina on uskottu, tiedetty ja vertailtukin, että kevyttuotteiden pitäisi olla terveellisempiä.”. Valitettavasti suurin osa suomalaisista ovat yhtä aivopestyjä USKOMAAN näin. Noh, onneksi meillä jokaisella on aivopesusta huolimatta sentään vielä vapaus ostaa haluaamme ruokaa. Mihin hintaan onkin jo asia erikseen ;)

Toivon vain, että ihmisiltä löytyisi rohkeutta KOKEILLA jotain muutakin kuin virallisia ravinto-ohjeistuksia. Se kun on ainoa tapa selvittää millainen ruokavalio itselleen toimii parhaiten. Kolmessa kuukaudessa voi jo saada ihmeitä aikaan. Ja ellei niitä ihmeitä syntyisikään, niin ainahan on mahdollisuus palata takaisin ”vanhaan hyvään(?) malliin”. Mitään menetettävää ei minun nähdäkseni ole, mutta voitettavaa voi olla terveyden, hyvinvoinnin ja kokonaisvaltaisen elämänlaadun kannalta paljonkin.

Comments
2 Responses to “Rasvaviidakossa osa 2”
  1. Jupe sanoo:

    Eipä tainnut luolamies tietää mitään kylmäpuristetusta neitsytoliiviöljystäkään.

    Jotenkin tökkii noissa paleo-touhuissa se, että ihmisen kivikautiseen geeniperimään on ravintosuosituksen lisäksi leimattu myös parasta ennen -päivämäärä. Ja se on suunnilleen 40 vuotta, mikä ei taida nykypäivän ihmisen mielestä ihan piisata.

    Jotain hyvää virallisessa tiedossakin täytyy olla. Viimeisen sadan vuoden aikana suomalaisen miehen eliniän odote on kuitenkin saatu nostettua 50 vuodesta lähemmäs 80 vuotta, ja koko ajan on luvassa lisää. Se on kansanterveyden tasolla aika huikea saavutus.

    Virallisten suosituksien kanssa itkiessä on hyvä ymmärtää myös se, että viiden miljoonan suomalaisen ravintosuosituksia ei voi rakentaa Himalajan rinteiltä lennätettyjen marjojen varaan. Oliiviöljy on varmaan parempaa kuin rypsiöljy, mutta rypsi kuitenkin kasvaa meidänkin pelloilla.

    Kiva tietty, että nykyään on valinnan varaa ja ihan jokainen voi halutessaan hifistellä vaikka kuinka.

  2. Hermis sanoo:

    Kiitos kommentistasi, Jupe! Olen iloinen, että nostit nämä klassiset paleo -vastaiset argumentit esiin :). Haluan esittää oman näkemykseni hieman laajemmin, joten postaan vastaukseni blogiin heti kun vaan ehdin pidemmin ajatuksiani raapustamaan.

Jätä kommentti